Schieten of Piercen?

Bij VidaLoca schiet ik geen oorbellen. Ik pierce!!
Ook kinderen (vanaf 6 jaar) worden bij mij op de beste manier behandeld – namelijk gepiercet met een naald. Kinderen jonger dan 12 jaar worden uitsluitend in het oorlel gepiercet.

Schieten of piercen – waarom ben ik tegen het schieten van oorbellen/kraakbeen :

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je een gaatje in je oorlel/kraakbeen laat schieten?

BIJ SCHIETEN:

Een pierce/schiet pistool is ontworpen voor het kenmerken van Vee en wordt doormiddel van een puntig sieraad met grof geweld door de huid geperforeerd.
Het sieraad wordt op een grove manier door het oorlel/kraakbeen heen geschoten. Geforceerd, want deze sieraden zijn namelijk te bot en dus niet geschikt om een gaatje mee te maken. Daarmee worden er scheurtjes gemaakt, het weefsel wordt aan alle kanten opzij geduwd.

BIJ PIERCEN:

Bij het piercen wordt er met een scherpe naald de huid opzij geplaatst. Het weefsel wordt hierdoor dus niet beschadigd zoals bij schieten (Het gebied rondom de piercing is dan schoon en bevat geen scheuren)

BIJ SCHIETEN:

De sieraden die gebruikt worden zijn niet geschikt voor nieuwe piercings. De staafJes zijn vaak te kort waardoor het schoon maken van de pas gezette oorbel/helix erg moeilijk is. Een normale reactie na het zetten van een oorbel/kraakbeen  is dat het oor opzet. Doordat de zweerknopjes vaak te kort zijn en dus deze zwelling niet kunnen opvangen, verdwijnen de oorbellen vaak in het oorlel/kraakbeen.

BIJ PIERCEN:

De titanium/wit of geel gouden sieraden die Ik in een verse oorlel/kraakbeen  piercing zet, is een stukje langer. Dit om een mogelijke zwelling de ruimte te geven, maar ook zodat je de piercing goed kan verzorgen.

Meestal zijn de oorbellen ook scheef geschoten. Omdat het “mikken” met het pistool een stuk moeilijker gaat dan het precieze piercen met een naald.

Het pistool waarmee oorbellen/kraakbeen wordt geschoten kan niet worden gesteriliseerd en wordt vaak alleen met een alcohol doekje gedesinfecteerd. Desinfecteren is niet hetzelfde als steriliseren – bij desinfectie worden niet alle bacteriën gedood. En toch wordt dit apparaatje iedere keer weer opnieuw gebruikt.

Na het piercen wordt er duidelijk uitgelegd hoe je je nieuwe piercing hoort te verzorgen. De schriftelijke nazorginstructies krijg je mee naar huis. ik adviseer zeezoutspray te gebruiken. Deze zijn bij mij te koop. Sterilon, Betadine of Alcohol zijn NIET geschikt als nazorgproducten.

In het kraakbeen een gaatje laten schieten is veruit helemaal uit den boze. Oneindige ontstekingen, bultjes die nooit meer zullen verdwijnen, veel pijn en maar niet willen genezen. Een zogenaamd bloemkool oor kan een gevolg zijn van het laten schieten in de helix (oorrand kraakbeen). Een oorbel in de tragus (klein stukje kraakbeen naast de gehooringang) schieten is nu ook verboden. Tijdens het schieten wordt het kraakbeen met een bot sieraad en veel kracht opzij geduwd. Er wordt dan te veel schade aangericht. Het kraakbeen kan gaan splinteren en naar binnen toe gaan. De zwevende stukjes kraakbeen kunnen voor serieuze, blijvende schade zorgen.

Nogmaals bij het piercen van het kraakbeen wordt er met een scherpe naald een stukje kraakbeen opzij geplaatst en zal het omliggende gebied onbeschadigd blijven, dit in tegenstelling van het schieten wat scheuren en zwervende kraakbeen deeltjes achterlaat met gevolg ellende en vreselijke onstekingen. 

En tenslotte: Piercen is in GEEN enkel geval pijnlijker dan schieten en ten allertijde een betere beslissing,

HOU VAN JE LICHAAM EN LAAT HET PIERCEN!!!