Schieten of Piercen?

Bij VidaLoca schieten wij geen oorbellen. Wij piercen! Ook kinderen (vanaf 5 jaar) worden bij ons op de beste manier behandeld – namelijk gepiercet met een naald. Kinderen jonger dan 12 jaar worden uitsluitend in de oorlel gepiercet.

Schieten of piercen – waarom zijn wij tegen het schieten van oorbellen:

schieten of piercen

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je een gaatje in je oorlel laat schieten?

Het sieraad wordt door de oorlel heen geschoten. Geforceerd, want deze sieraden zijn te bot en dus niet geschikt om een gaatje mee te maken. Daarmee wordt er een klein scheurtje gemaakt, het weefsel wordt opzij geduwd.

Bij het piercen wordt er met een scherpe naald een gaatje doorboord. Het weefsel wordt niet opzij geduwd, er wordt een klein stukje weefsel (1.2mm) weggehaald.

De sieraden die gebruikt worden zijn niet geschikt voor nieuwe piercings. De staafes zijn vaak te kort waardoor het schoonmaken van de pas gezette oorbel erg moeilijk is. Een normale reactie na het zetten van een oorbel is dat het oor opzet. Doordat de zweerknoopjes vaak te kort zijn en deze zwelling niet kunnen opvangen, verdwijnen de oorbellen vaak in de oorlel.

De titanium of bioplast labret die wij in een verse oorlel piercing zetten, is een stukje langer. Dit, om een mogelijke zwelling de ruimte te geven, maar ook om de piercing te kunnen schoonmaken.

Vaak zijn de oorbellen ook scheef geschoten. Omdat het “mikken” met het pistool een stuk moeilijker gaat dan het precieze piercen met een naald.

schieten of piercen

Het pistooltje waarmee oorbellen worden geschoten kan niet worden gesteriliseerd en wordt vaak alleen met een alcohol doekje gedesinfecteerd. Desinfecteren is niet hetzelfde als steriliseren – bij desinfectie worden niet alle bacteriën gedood. En toch wordt dit apparaatje iedere keer weer opnieuw gebruikt.

Bij VidaLoca piercen wij met een steriele naald voor eenmalig gebruik. Alle materialen die wij gebruiken (tang, schaar, sieraad…) zijn schoon, verpakt en gesteriliseerd.

 Wij gebruiken altijd schone wegwerp nitril handschoenen, geen latex i.v.m. mogelijke latex allergie.

schieten of piercen

Er wordt geadviseerd om je geschoten oorbellen te blijven draaien, andes zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien gaat het wondje steeds weer kapot van binnen en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel. Een oorbel kan niet vastgroeien in de huid! Metaal en weefsel worden niet één! Ook wordt er sterilon geadviseerd. Sterilon is een te agressief middel! Dat mag je nooit gebruiken bij het verzorgen van je piercing.

Na het piercen wordt er duidelijk uitgelegd hoe je je nieuwe piercing hoort te verzorgen. De schriftelijke nazorginstructies krijg je mee naar huis. Wij adviseren zeezoutoplossing te gebruiken. Speciale, door de GGD goedgekeurde, nazorg producten zijn bij ons te koop. Sterilon, Betadine of Alcohol zijn NIET geschikt als nazorgproducten.

schieten of piercen

In het kraakbeen een gaatje laten schieten is helemaal uit den boze. Oneindige ontstekingen, bultjes die nooit meer zullen verdwijnen, veel pijn en maar niet willen genezen. Een zogenaamd bloemkool oor kan een gevolg zijn van het laten schieten in de helix (oorrand kraakbeen). Een oorbel in de tragus (klein stukje kraakbeen naast de gehooringang) schieten is nu ook verboden. Tijdens het schieten wordt het kraakbeen met een bot sieraad en veel kracht opzij geduwd. Er wordt dan te veel schade aangericht. Het kraakbeen kan gaan splinteren en naar binnen toe gaan. De zwevende stukjes kraakbeen kunnen voor serieuze, blijvende schade zorgen.

Bij het piercen van het kraakbeen wordt er met een scherpe naald een stukje kraakbeen (1.2mm) weggehaald. Er is dus verder geen belasting voor het omliggende kraakbeen.

En tenslotte: Piercen is in geen enkel geval pijnlijker dan schieten!!!