Piercing nazorg

Piercing Nazorg – daar ben je zelf voor verantwoordelijk!

lip piercing     rook piercing     IMG_0812     12003881_1008278389223782_3649842499562229985_n

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden. Voor een zo goed mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht genomen worden:

1) Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.

2) Week de piercing twee keer per dag met warme zeezoutoplossing, spoel daarna af met kraanwater. (lees hieronder hoe je zeezoutoplossing maakt)

3) Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.

4) Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.

5) Smeer geen zalf, vaseline of iets degelijks op de wond.

6) Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.

7) Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurende indien nodig tijdens sportactiviteiten.

8) Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing etc.) geen strakke of vuile kleding.

9) Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een sauna en stoombad.

10) Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

11) Voor een goede wondgenezing is gezond  en gevarieerd eten een must. Vitamines en mineralen zijn dan van essentiële belang, die haal je uit je voeding. Neem daarnaast dagelijks extra vitamine C, deze is erg belangrijk voor een goede wondgenezing.

Nazorg – orale piercings:

12) Poets geregeld de tanden (de mond plaquevrij houden met een tandpasta op basis van een zoutoplossing) en spoel regelmatig (na iedere maaltijd) met warme zeezoutoplossing of mondwater op zeezoutbasis.

13) Vermijd kussen of ander soort oraal contact gedurende het genezingsproces. Rook en drink niet!!!

Nazorg – genitale piercings:

14) Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Week deze piercings 2 keer per dag, 5 tot 10 minuten lang in warme zeezoutoplossing. Spoel vervolgens af met kraanwater. Drink voldoende water om de urine te verdunnen en prikken tijdens het plassen te voorkomen. Spoel je piercing, na je toilet bezoek, altijd goed af.

15) Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens seksuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje. Bij voorkeur geen seksuele gemeenschap tijdens de genezing van een piercing in de geslachtsdelen.

Nazorg – MicroDermals & Skindivers:

16) Week je piercing 2 keer per dag in zeezoutoplossing. Gebruik hierbij een shotglaasje om een zeezoutbadje te maken. Spoel daarna af met kraanwater en dep de omgeving droog met een tissue.

17) Draag in de eerste week na het zetten van je microdermal/skindiver dag en nacht een schone pleister over je sieraad. Na de eerste week, tot volledige genezing, alleen ’s nachts en tijdens het sporten.

Zeezoutoplossing!

Wat heb je nodig voor het maken van een zeezoutoplossing?

  • een schone beker of een glas
  • kraanwater
  • 1/4 theelepel (een mespuntje) zee- of mineraalzout
  • eventueel steriele gaasjes

Kook een ruime hoeveelheid water uit in een pannetje. Spoel je beker/glas af met water wat net van de kook af is. Giet 250 ml gekookt water in je glas/beker en voeg er 1/4 theelepel zout aan toe. Roer tot de kristallen zijn opgelost, laat de oplossing afkoelen, maar gebruik het warm. Een warme zoutoplossing is goed voor de doorbloeding en helpt de korstjes te verwijderen.

Zeezoutbadjes:

Houd de gevulde beker of het glas tegen je piercing aan en laat je piercing 5 tot 10 minuten daarin weken. Bij een navel-, tepel-, sommige oor- en intiem piercings gaat dat heel gemakkelijk. Wanneer je piercing op een plek zit wat moeilijk te bereiken is met een zoutbadje, gebruik dan steriele gaasjes. Doe het gaasje in de oplossing en laat het even op je piercing liggen. Herhaal dit wanneer het gaasje is afgekoeld. Na 5 tot 10 minuten ben je klaar en mag je met een wattenstaafje eventuele losgeweekte korstjes voorzichtig verwijderen. Spoel je piercing vervolgens af onder de kraan en droog het af met een schoon tissue.

image               image               image

Een warme zoutoplossing is een makkelijke, milde manier om je piercing mee te verzorgen. Wanneer je last blijft houden van je piercing, kom dan even langs. Heb je niet altijd de tijd om 2 keer per dag een zoutbadje te maken, kun je ook kiezen voor een H2Ocean spray. Ideaal om je piercing een paar keer per dag mee te reinigen. Een warme zeezoutoplossing blijft dan heel belangrijk, vooral in de eerste weken na het zetten van je piercing. Wanneer je kiest voor de H2Ocean spray, kun je die, in de eerste weken, het beste combineren met 1 keer per dag een warme zoutoplossing.

image               h2ocean               image

Ongeveer twee weken na het zetten van je piercing kom je bij ons terug om je piercing te laten controleren.