Skin diver en Microdermal 

Skin diver en Microdermal (ook bekend als Dermal Anchor) zijn half piercing, half implantaat. Het is een piercingsieraad dat half onder de huid zit (het voetje) en half op de huid ligt (het knopje). Het is de bedoeling dat het sieraad vast groeit onder je huid zodat alleen het knopje zichtbaar blijft. Je kunt het sieraad dus niet zomaar weer uit doen.

Eigenlijk kun je dit kleine titaniumsieraad zien als opvolger van de surface (oppervlakte)piercing. In tegenstelling tot de surface piercing zijn de skin diver en microdermal minder gevoelig voor uitgroeien. Het sieraad ondervindt geen druk en wordt zo geplaatst dat het zich onder de huid kan inkapselen waardoor het stevig vastzit. Het voetje van de skin diver en microdermal wordt door een kleine incisie onder de huid ingebracht. De incisie wordt met een biopsy punch (een soort klein appelboortje) gemaakt die net iets grotere diameter heeft dan het staafje van het sieraad. Dit alles is niet veel pijnlijker dan het zetten van een gewone piercing. Vanwege de kleine afmetingen kunnen deze sieraden op veel meer plekken gezet worden dan een piercing. Hou er wel rekening mee dat constante bewegelijkheid van de huid de genezing niet ten goede komt! Wij raden dan ook af een skin diver en microdermal op voeten of handen te plaatsen.

De genezingstijd is 3 – 6 maanden.

Verschillen tussen Skin diver en Microdermal.

skin diver en microdermal

skin diver en microdermalDe vorm
Een microdermal heeft een horizontaal voetje met gaatjes waardoor het sieraad goed vastgroeit onder de huid. Een skin diver heeft een ronde voet die in een punt loopt.

 

De knopjes

Een microdermal heeft verwisselbare knopjes/steentjes. Wij hebben verschillende kleuren en maten steentjes op voorraad.
De skin diver bestaat uit één geheel, je kunt dus niet je

skin diver en microdermalsteentje verwisselen. Bij het zetten van een skin diver kun je kiezen tussen verschillende kleuren en maten van het steentje.

De voordelen van de Microdermal zijn dat je het sieraadje bovenop de implantaat kunt verwisselen. Door de gaatjes in het voetje, waarin weefsel groeit, komt het sieraad vaster te zitten onder de huid.

Het voordeel van de Skin diver is dat de ingreep bij het zetten én het verwijderen van het sieraad kleiner is dan bij het zetten van een microdermal. Er groeit weefsel alleen rond het sieraadje en niet er doorheen wat het verwijderen van het sieraad vergemakkelijkt.

 Nazorginstructies

De genezingstijd voor skin diver en microdermal verschilt per plaats en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne tijdens de genezingsperiode van de skin diver en microdermal is absoluut noodzakelijk. Direct na het zetten kan de huid rond de plek rood worden en opzwellen. Het gaatje dat gemaakt is om je skin diver of microdermal te zetten moet worden beschouwd als een wond en ook als zodanig behandeld worden. Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht genomen worden:

1. Raak het sieraad zo min mogelijk aan met je handen.
2.  Week je piercing 2 keer per dag in zeezoutoplossing. Gebruik hierbij een shotglaasje om een zeezoutbadje te maken. Spoel daarna af met kraanwater.
3. Dep de omgeving van de microdermal / skin diver droog met een schone handoek en gebruik daarna een wattenstaafje om de huid langs het sieraad droog te maken.
4. Houd de microdermal/ skin diver na het wassen zoveel mogelijk droog.
5. Smeer geen zalf, purol, vaseline of iets dergelijks op de wond.
6. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals sterilon of betadine op de wond.
7. Draag in de eerste week na het zetten van je microdermal/skin diver dag en nacht een schone pleister over je sieraad. Na de eerste week, tot volledige genezing, alleen ’s nachts en tijdens het sporten.
8. Draag bij een microdermal / skin diver op je onderrug of buik, geen strakke of vervuilde kleding.
9. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een stoombad.
10. Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.